Wix hemsida – En komplett guide
Wix är en hemsidebyggare som låter dig skapa din egna hemsida utan att behöva koda eller installera något program. I denna artikeln går vi igenom vad Wix är och hur du kan skapa en hemsida på ett enkelt och roligt sätt.
Innehåll
Vad är Wix och för vem passar det?
Wix är en plattform som ger dig full frihet att skapa din egen hemsida. Du kan välja mellan över 500 professionellt designade mallar eller starta från en blank sida och anpassa allt efter din stil. Du kan dra och släppa element på sidan, ändra färger, typsnitt, bilder, videor, ikoner och mycket mer med några klick. Du kan också lägga till avancerade funktioner som animationer, hovereffekter och bildgallerier med Wix Editorn.
Wix passar för dig som vill skapa en enkel men snygg hemsida för ditt företag, din hobby, din portfolio m.m. Wix är också bra för dig som vill ha kontroll över din hemsida, istället för att behöva hyra in konsulter varje gång någonting är fel eller behöver uppdateras.
Är du däremot någon som letar efter en anpassningsbar webbplattform som kräver specialanpassade funktioner kommer tyvärr Wix inte hålla måttet. Då passar det till exempel bättre att bygga hemsidan med WordPress istället.
För- & nackdelar med Wix
Fördelar
- Gratis – Wix.se är gratis att använda och det kostar ingenting att komma igång med en ny hemsida.
- Färdiga mallar – Det finns ett flertal olika färdiga mallar som gör att du kan skapa hemsidan snabbt.
- Appar – Wix erbjuder ett bibliotek av gratis appar som gör det möjligt att lägga till mer avancerad funktionalitet på hemsidan.
- Regelbundna backups – Wix säkerhetskopierar din hemsida automatiskt vilket gör att du inte behöver oroa dig för att hemsidan försvinner.
- Skapa gratis e-postadresser – Genom Wix är det möjligt att skapa e-postaddresser till ditt företag. (OBS, denna funktion ingår inte i det kostnadsfria tjänstepaketet)
- Support – Det finns gått om support att få om du skulle köra fast. Wix erbjuder även en förstklassig kundsupport där de kan hjälpa dig med frågor om produkten.
Nackdelar
- Begränsningar – I gratisversionen får du inte tillgång till alla mallar och funktioner. Du är även begränsad till ett antal funktioner som kommer med systemet. Detta gör att man ibland får ge upp anpassningsbarhet i utbyte med systemets smidighet.
- Subdomän – Per automatik driftas din hemsida på en subdomän till Wix. Det innebär att din URL till hemsidan slutar på ”wix.se”. För att få en egen unik domän behöver du uppgradera till en av deras premiumplaner som kostar runt 20 kr/mån.
Hur skapar du en hemsida med Wix steg för steg?
Att skapa en hemsida med Wix är enkelt och roligt. Processen är smidig och direkt från start får man hjälp med att skapa hemsidan.
Steg 1: Registrera dig hos Wix
När du bestämt dig för att skapa din egna hemsida är det första steget att skapa ett gratis konto på Wix. Detta gör du genom att gå till wix.com och klicka på “Kom igång” eller “Logga in”. Då kommer du till en sida där du registrerar dig.
Steg 2: Ställ in grundläggande inställningar
När du registrar dig för första gången kommer du bli ombedd att svara på en rad frågor som hjälper dig med installationen. Vill du inte svara på dessa frågor kan du hoppa över detta steg och istället genomföra installationen manuellt.
Först kommer du få en fråga om vilken sorts hemsida du vill skapa. Det finns många alternativ som kan besvarar den frågan men försök att välja det alternativet som passar din situation bäst.
Efter att du valt vilken typ av hemsida du vill skapa kommer du bli ombedd att ange ditt mål för sajten. Är ditt mål att marknadsföra ditt företags tjänster, sälja produkter eller dela med dig om kunskap inom din branch? I installationen får du som som användare ett antal alternativ, välj det alternativ som passar in på din hemsida och situation.
När du angett vilken sorts hemsida du vill skapa och angett dina mål blir du efterfrågad att bestämma ett namn för din hemsida. Namnet som du anger i detta steg är ingenting som kommer publiceras utan används främst för internt bruk. Skulle du till exempel drifta flera hemsidor använder du dessa namn för att urskilja de olika sajterna från varandra.
Sista steget i att installera din Wix hemsida är att bestämma om du vill lägga till appar. I Wix App Market finns det över 250 appar som gör att din hemsida kan få ökad funktionalitet. Vill du till exempel ta emot bokningar från dina kunder, chatta med besökarna eller integrera ditt Instagram flöde på hemsidan, så finns det appar för detta.
När du har besvarat på dessa frågor kommer du omdirigeras till Wix administratör panel. Det är på denna sida som du kan fortsätta göra ändringar till din Wix hemsida.
Steg 3: Välj en mall eller starta från scratch
För att ändra på hemsidans utseende kan du antingen bygga sidan från scratch genom att använda ”drag and drop” redigeraren eller genom att använda en färdig mall. Biblioteket av mallar är stort och du kan välja fritt mellan olika stilar. Vi rekommenderar att du väljer en mall som speglar ditt företags identiet. Välj ett utseendet som du tror förstärker ditt varumärkes trovärdighet och engagemang hos era kunder.
Steg 4: Lär känna Wix-vertygen
Efter att du valt en mall eller valt att bygga hemsidan från scratch rekommenderar vi att du gör hemsidan mer personlig. Med Wix Editorn kan du redigera mallen och dra in nya element på sidan. Du kan ändra färger, typsnitt, bilder, videor, ikoner och mycket mer. Du kan också lägga till avancerade funktioner som animationer, parallaxeffekter, hovereffekter och gallerier.
Wix Editor är ett kraftfullt och intuitivt redigeringsverktyg som låter dig skapa en hemsida som ser ut precis som du vill. Du kan se hur din hemsida ser ut i förhandsgranskningsläget eller byta mellan dator- och mobilvy för att se hur din hemsida anpassar sig till olika skärmstorlekar och enheter.
Vi rekommenderar att du testar dig fram för att bli bekant med editorn. Det finns gott om med information online om du någongång skulle köra fast. Vi på Code Factory finns även tillgängliga om du skulle köra fast rejält. Här kan du läsa mer om hur vi hjälper till med att bygga hemsidor.
Steg 5: Publicera din hemsida och gå live
Det sista steget är att publicera din hemsida och gå live. När du är nöjd med din hemsidas utseende och innehåll kan du publicera den och göra den tillgänglig för alla på internet. Detta gör du genom att klicka på “Publicera” i övre högra hörnet av Wix Editor.
Du kan också ansluta ett eget domännamn till din hemsida för att stärka ditt varumärke. Ett domännamn är din hemsidas adress på internet, till exempel www.dinhemsida.com. Det är viktigt att välja ett domännamn som är kort, enkelt att komma ihåg och relaterat till ditt syfte eller varumärke. Du kan registrera ett domännamn hos Wix eller använda ett befintligt domännamn som du äger.
Lägg till en blogg på din Wix hemsida
Vi rekommenderar att du lägger till en blogg på hemsidan när du börjar känna dig klar med huvudinnehållet. En blogg kommer hjälpa dig att nå ut till dina kunder och skapa en relation med dom. För många kunder är det intressant att vet vad som händer i området där de bor eller få information om kommande kampanjer.
En blogg ger också ditt företag en möjlighet att synas online genom SEO. När du skriver artiklar om vad ditt företag arbetar med ökar chansen att personer på internet stöter på din sida. Om du lägger ner tillräckligt med tid på att skapa informativt innehåll kan din blogg bli en mycket värdefull källa för nya leads.
Skriv nya artiklar till din Wix blogg
Ibland kan det vara svårt att skriva artiklar som är intressanta för din målgrupp. Skulle det hända att huvudet står still och att du inte lyckas hitta ett ämnet att skriva om rekommenderar vi dig att tänka efter en extra gång. Vad är det som gör att din målgrupp väljer att besöka din hemsida först och främst. Erbjuder ditt företag någonting som ingen annan gör? I så fall kan det räcka med att du publicerar en artikel som påvisar hur man använder produkten och hur vad andra tycker om den.
Vi rekommenderar att du testar dig fram. Varje marknad, målgrupp och läsare är unik och kan uppfatta texten på olika sätt. Om du känner att du redan skrivit om allting men att du inte får någon respons från dina kunder är vårt tips att fråga dom. Vad är de intresserade av att höra om? Ofta vill dina kunder veta någonting som du kanske upplever är självklart. Ett sätt för att ta reda på hur dina kunder tänker är att använda dig av sociala medier.
Gör din Wix blogg unik
Ett vanligt förekommande problem när man använder sig av färdiga mallar är att innehållet ser lika ut på flera olika sidor. När du skapar din blogg i Wix har du däremot möjlighet att designa din hemsida precis hur du vill. I editorn kan du ändra på färger, bilder, typsnitt, ikoner och mycket mer. Ta tillvara på denna möjlighet så att ditt innehåll sticker ut från mängden.
Mobilanpassa din Wix hemsida
När du skapar en wix hemsida är det viktigt att mobilanpassa den. Idag använder majoriteten av människor sin mobil när de är ute och surfar på internet. Dessa personer kommer se din mobiloptimerade versionen av din hemsida. Detta gör att du behöver se till att hemsidan du skapar ser bra ut på flera olika skärmstorlekar, så kallad responsiv design.
När du öppnar upp mobilvyn för första gången ges du några design råd.
Först får du frågan om hur du vill designa Wix hemsidans sidhuvud. Wix ger dig fyra stycken alternativa designer. Dessa alternativ är ”Rulla med sidan”, ”Försvinner”, ”Tona ut” eller ”Fast”
Efter att du valt Wix hemsidans sidhuvud kommer du få välja mellan att lägga till snabbknappar eller inte. Dessa knappar kan till exempel vara en chatt, ett telefonnummer eller e-post. Med hjälp av dessa knappar kan du hjälpa dina besökare att navigera på hemsidan.
Wix ger dig också möjlighet att välja om din mobilversion ska ha en ”Tillbaka till toppen” knapp. Detta är en knapp som scrollar upp till hemsidans topp. På mobil brukar denna funktion vara mycket uppskattad då användaren generellt får scrolla mycket.
Hastighets optimera Wix hemsidan för mobiler
En annan viktig faktor när du mobilanpassar din hemsidar är hemsidans laddtid. Tar det lång tid för sidan att ladda kan det innebär att besökarna väljer att lämna den. Enligt en studie som Google gjort visade det sig att 53% valde att klicka bort från hemsidan om det tog längre än 3 sekunder att ladda den. Detta visar på att sidans hastighet är en mycket viktigt del när det kommer till att driva trafik till en webbplats.
När det kommer till att analysera din Wix hemsidas hastighet är Google pagespeed någonting att hålla koll på. Det är ett verktyg som svart på vitt talar om hur snabbt en sida laddar. I verktyget får man reda på vad som påverkar laddtiden och tips på åtgärder man kan ta för att förbättra den. Några vanliga misstag som vi ofta ser är:
- Bilder med för stora filstorlekar
- För stora CSS och JavaScript filer
- Dåligt optimerat Wix tema.
I vanliga fall är det ganska lättsamt att åtgärda dessa punkter men ibland kan det krävas lite mer jobb.
Se denna video om mobilredigeraren i Wix
Premium prenumerationer för Wix – Wix priser
Att starta ett konto och bygga sin första hemsida i Wix är gratis. Det kostar alltså ingenting att bygga sin hemsida från början. Du har därför möjlighet att testa verktyget innan du väljer att betala för plattformen. Dock är alla funktioner inte upplåsta i början utan för vissa tjänster krävs en av premieprenumerationerna.
Wix erbjuder i dagsläget 5 stycken olika paket.
Neden följer en beskrivning på varje prisplan och för vem den passar.
Prisplan | Beskrivning | Pris |
Light | ”Light” är den billigaste prisplanen på Wix och passar perfekt för den som egentligen bara vill ha en egen domän & e-post. Inga ytterligare funktioner tillkommer i denna prisplan. | 10€ |
Core | ”Core” är den lägsta prisplanen som du kan använda för att driva en e-handel. Funktionerna som du får i denna prisplan är grundläggande och fungerar bra för enklare hobby projekt. | 20€ |
Business | ”Business” är den vanligaste prisplanen för något större hemsidor och e-handlare. | 29€ |
Business Elite | ”Business Elite” erbjuder avancerade e-handelsfunktioner som gör denna prisplan lämplig för dom som kräver lite mer ifrån sin webb. | 149€ |
Enterprise | ”Enterprise” passar stora verksamheter som behöver skräddarsy sin webbmiljö med SSO inloggning, specialanpassade mallar med mer. | Kostnad per offert |
Wix – En låg kostnad jämfört med andra alternativ
Vi har jämfört kostnaden för Wix med andra webbplattformar och i snitt kostar Wix lika mycket som dess konkurrenter. Skulle du vilja bygga en hemsida i WordPress istället kommer kostnaden landa på ungefär densamma. Det som däremot skiljer Wix från WordPress är kunskapsnivån och smidigheten att skapa en hemsida.
Att bygga en hemsida i WordPress kostar initialt ingenting. Kostnaden för en WordPress hemsida uppstår istället när du ska publicera den. Då behöver du anlita ett webbhotell som kostar mellan 100 – 200 kr i månaden. WordPress är också ett något svårare system att bemästra vilket gör att du ibland kan behöva hjälp från en extern tredje part, vilket ibland kan kosta endel. Med Wix kan du istället skapa din hemsida ifrån ett och samma gränssnitt till ett paketerat pris.
Wix hemsidor och SEO
Ett sista tips som vi vill ge dig är att SEO optimera din hemsida. SEO står för sökmotoroptimering och innebär att du anpassar din hemsida så att den rankar högre på sökmotorer som Google. Detta gör det lättare för potentiella kunder eller besökare att hitta din hemsida när de söker efter något som har med ditt ämne eller erbjudande att göra.
Det finns flera saker du kan göra för att SEO optimera din hemsida, till exempel:
- Använda relevanta nyckelord i ditt innehåll, din titel, din URL och dina metabeskrivningar.
- Skriva unikt och värdefullt innehåll som svarar på dina besökares frågor eller problem.
- Lägga till interna och externa länkar till andra sidor som har med ditt ämne eller erbjudande att göra.
- Optimera dina bilder och videor genom att använda beskrivande filnamn, alt-texter och titlar.
- Använda Wix SEO Wiz, ett verktyg som hjälper dig att skapa en personlig SEO plan för din hemsida.
Wix SEO checklista
Wix SEO Wiz är ett verktyg som hjälper dig att skapa en personlig SEO plan för din Wix hemsida. Du kan använda det genom att klicka på “SEO” i vänstra menyn i Wix Editor.
Då kommer du till en sida där du kan svara på några frågor om din hemsida, såsom vad den handlar om, vilka nyckelord du vill ranka för och var du vill synas geografiskt. Sedan får du en SEO checklista med rekommendationer som du kan följa för att optimera din hemsida för sökmotorer.
SEO optimera Wix hemsida: steg för steg
Först kommer du bli ombedd att ange namnet på din hemsida. I detta exempel heter sidan ”Skapa Hemsida Wix AB”.
Sen kommer du få en fråga om var dina kunder befinner sig. Svaret du lämnar här kommer Wix sedan använda för att optimera din hemsida för en viss geografisk plats.
Slutligen kommer du bli ombedd att skriva in 2-5 sökfraser som du vill att Wix hemsidan ska optimeras för.
Vårt omdöme om Wix
Avslutningsvis vill vi dela med oss av våra egna tankar om denna webbplatsbyggare som har funnits sedan 2006 och har använts av över 100 miljoner människor globalt.
Vi tror att Wix är ett bra verktyg för personer som vill skapa en ny webbplats utan att spendera tusentals kronor. Den är perfekt för mindre projekt där du främst vill kommunicera ditt budskap på några få sidor.
Vill du däremot ha en webbplats som lever under en längre bör du överväga en annan teknologi som exempelvis WordPress. Av erfarenhet har vi sett att större Wix hemsidor ibland har prestandaproblem som saktar ner laddningstiderna.
Vanliga frågor om Wix
Vanliga frågor och svar om Wix hemsidor.
Är det gratis att bygga en hemsida?
Ja, det är gratis att bygga en wix hemsida. Vill du däremot använda deras avancerade funktioner behöver du betala för ett av deras premiumpaket.
Äger Wix min domän?
Nej. När du registrerar dig hos Wix köper du domännamnet från dem. Beroende på ditt abonnemang kan du få ett gratis år, men ägandet av domänen överförs till dig. Wix är bara där för att förhandla fram en transaktion och registrera ditt namn i domänregistret åt dig.
Äger Wix mitt innehåll?
Nej. När du skapar en webbplats med Wix äger du fortfarande ditt innehåll. Men om du planerar att flytta från Wix måste du kopiera allt ditt innehåll manuellt och bygga om webbplatsen med ett nytt verktyg. Tyvärr erbjuder Wix inte ett enkelt sätt att exportera ditt innehåll.
Jag är ingen programmerare, kan jag bygga en hemsida med Wix ändå?
Definitivt. Wix kommer med över 800 professionellt designade mallar som hjälper dig att göra något fantastiskt. Allt du behöver göra är att lägga till ditt innehåll och publicera din webbplats. Fortfarande inte övertygad? Kolla in vår samling av riktiga exempel på Wix-webbplatser.
Är wix hemsidor dåliga för SEO?
Nej, Wix-webbplatser kan rankas bra i Googles sökresultat. Det är dock sant att Wix hade ett dåligt SEO-rykte ett tag. På senare tid har dock Wix återhämtat sig och förbättrat sina SEO-alternativ. Inte bara har de förbättrats, utan de fortsätter att göra det, Wix har nyligen lagt till flera nya SEO-verktyg som gör det enklare att optimera sidan.